Den Gamle By er nu en Green Attraction
Pressemeddelelse 08.04.25
Flere års indsats med en mere grøn og bæredygtig drift bærer nu frugt for Den Gamle By. Museet er netop blevet tildelt den særlige miljømærkningsordning for danske attraktioner Green Attraction, som er en pendant til hotelbranchens miljømærke Green Key.
Certificeringen forudsætter, at man lever op til bestemte krav indenfor energioptimering, reduktion af vandforbrug, minimering af madspild, sortering og nedbringelse af affald og øget genanvendelse i blandt andet udstillinger.
Initiativerne skal dog ske uden en løftet pegefinger overfor gæster og kollegaer, siger bygningschef Niels Meyer. Han har været en fast del af den indsatsgruppe, som har arbejdet med certificeringen.
- Vores tilgang har hele tiden været, at det skal være en positiv og motiverende oplevelse. Holdningsændringerne sker først, når vi taler sammen, og når vi oplever noget sammen.
Som landets tredje-mest besøgte museum i 2024 med 568.275 gæster har Den Gamle By en helt særlig rolle og forpligtelse, mener han.
- Gæsterne består oftest af flere forskellige generationer, og når vores håndværkere eksempelvis arbejder med genbrugsmaterialer eller glemte teknikker, skaber det bare rigtig gode snakke. Så opdager eller genopdager man nogle værdier og principper, som vi over tid har glemt, men som giver mening at bruge igen. Og med så mange gæster gennem byporten er potentialet for at kunne gøre en reel forskel til stede, uddyber han.
Skraldespande i 1800-tallet
Helt nemt er det dog ikke. Særligt affaldssortering i de forskellige bykvarterer har været og er stadig under udvikling. Flere testversioner har været i spil, for den samme skraldespand kan ikke bare kopieres ud over hele Den Gamle By. Det vil ødelægge totaloplevelsen, fortæller Niels Meyer.
- Det vil være helt malplaceret at sætte moderne skraldespande op med tre fraktioner ved bageren fra 1885. Det kræver andre løsninger som trætønder eller en kærre. Så på den måde sætter vi ekstra udfordringer op for os selv, for vi vil ikke gå på kompromis med den historiske faglighed, siger han og afslører, at bag facaden sorterer Den Gamle By affaldet i mere end 20 forskellige fraktioner.
Nye tanker i Den Gamle By
I sidste uge lancerede Den Gamle By sin nye strategi, som de kommende fem år skal rykke museet i en ny retning. Efter årtiers byggeri er tiden er inde til at give plads til nye perspektiver, målgrupper, samarbejder og samfundsansvar. Det fortæller museumsdirektør Julie Rokkjær Birch.
- Den Gamle By har en helt særlig viden om sociale forhold, klimavenligt byggeri, håndværk, tekstiler, madlavning og havebrug. Den viden skal vi bruge aktivt ind i en bæredygtig omstilling gennem nye gæsteaktiviteter, uddannelsesprogrammer og rådgivning og leve op til vores vision om at være et fælles hjem til tiden. På den måde kan vi sætte en større samfundsmæssig dagsorden, slutter hun.
Indsatsen fra Den Gamle By er også bemærket af NRGI’s Værdipulje, som i år støtter museet med projektmidler, hvor dataindsigt skal reducere dets CO2-udledning og energiforbrug.
Green Attraction
Green Attraction blev lanceret af Horesta i 2022 og certificeringen tager højde for både ledelse, medarbejderinddragelse, gæster, drift af bygninger, affald, restauranter, CSR og andre parametre. Certificeringen skal fornyes løbende.
Green Attraction er etableret i samarbejde mellem Danske Zoologiske Haver & Akvarier (DAZA), Organisationen Danske Museer (ODM), Foreningen af Forlystelser i Danmark (FFD), Videnspædagogiske Aktivitetscentre (VPAC), Horesta og med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.